keskiviikko 13. marraskuuta 2013

NyhtöpossuNyhtöpossu eli revitty sika eli pulled pork. Porsas on ihanan monipuolinen raaka-aine, josta saa todella helposti niin monia herkullisia ruokia. Nyhtöpossu on viime aikoina ollut paljon esillä, eikä suotta. Tämän herkun valmistaminen on todella helppoa ja lopputulos vie kielen mennessään. Maustumiseen ja paistamiseen menee paljon aikaa, aktiiviseen valmistukseen ei niinkään. Tämä herkku ei sovi hätäisille, sillä valmistaminen tulee aloittaa 1-2 vuorokautta ennen nautiskelua. Nyhtöpossu onkin hyvää viikonloppuruokaa. Käyttämämme resepti on alunperin täältä, joiltain osin mukana saattaa olla omaa säätämistä. Lisäksi olen muuntanut amerikkalaiset mittayksiköt kotoisampaan muotoon. Tämänkin reseptin teossa on ollut suureksi avuksi Masajolta saamamme Intiaanisokeri/Ruususuola-lähetys.
Alkuperäisessä reseptissä käytetään porsaanlapaa, mutta niska eli kasleri sopii myös oikein hyvin.

2-3 kg porsaanlapaa tai kasleria

mausteseos:

1 rkl jauhettua kuminaa
1 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl sipulijauhetta
1 rkl chilijauhetta
1 rkl cayennepippuria
1 rkl Ruususuolaa
1 rkl paprikaa
1 rkl jauhettua mustapippuria
1,2 dl Intiaanisokeria

liemi:

1,2 dl Ruususuolaa
1,2 dl Intiaanisokeria
2 l vettä
2 laakerinlehteä
3 rkl mausteseosta

suuri uunivuoka, digitaalinen lihalämpömittari, suuri minigrip- tai paistopussi

 1. Aloita sekoittamalla mausteseoksen ainesosat yhteen. Helpoiten homma onnistuu laittamalla kaikki ilmatiiviiseen rasiaan ja ravistamalla sekaisin. Samassa rasiassa seos on kätevä säilyttää.
 2. Valmista suolaamiseen käyttettävä liemi. Sekoita ensin kaikki suola veteen ja sen jälkeen muut ainesosat.
 3. Lihan suolaamista varten tarvitset suuren minigrip-pussin, tai jos hankkimasi lihakimpale on suurempaa sorttia (teimme tätä kerran 5,5 kilon lavasta), niin esimerkiksi suuri paistopussi käy hyvin. Huuhtele liha ja aseta se pussiin. Kaada liemi perään niin, että liha peittyy kokonaan. Aseta pussi jääkaappin 8-24 tunniksi. Hyvä kikka on laittaa pussi jääkaapin oven pullohyllylle, jolloin pussi pysyy pystyssä ja liha kokonaan liemessä.
 4. Ruokailua edeltävänä iltana ota possu liemestä ja kuivaa pinta talouspaperilla taputtelemalla. Aseta possu isoon uunivuokaan (laakea teräsvuoka on hyvä) ja hiero lihan pintaan runsaasti mausteseosta. Mausteseosta saa käyttää todella reippaalla kädellä, mutta ei kuitenkaan kaikkea, sitä nimittäin tarvitaan vielä myöhemmin. Jos käytät porsaan lapaa, aseta liha vuokaan niin, että rasvakerros jää ylöspäin.
  Hiero mausteseos kunnolla lihan pintaan
 5. Lämmitä uuni 110 asteiseksi. Aseta lihalämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan. Digitaalinen mittari on melkein välttämätön, mutta toki perinteinenkin käy. Aseta mittari hälyttämään 93 asteessa ja työnnä vuoka yöksi uuniin. Alkuperäisen ohjeen mukaan paistoaika olisi noin 1,5-2 tuntia paunaa (450 g) kohden, viimeksi meillä taisi mennä hieman kauemmin.
  Enää 82 astetta...
 6. Kun liha on 93 asteista, sammuta uuni, peitä vuoka foliolla ja jätä liha uuniin jäähtymään pariksi tunniksi kunnes sisälämpötila on laskenut 76 asteeseen.
  Taatusti murea porsaanniska
 7. Ota vuoka uunista ja nosta liha leikkuulaudalle. Poista rasvakerros sekä luut ja revi liha hienoksi silpuksi kahdella haarukalla. Maistele lihaa ja lisää valmistamaasi mausteseosta tarpeen mukaan silpun joukkoon.
  Revi silpuksi kahdella haarukalla tai käsin.

  Mausta vielä kuivamausteseoksella oman maun mukaan.
 8. Tarjoa nyhtöpossu esimerkiksi vaalean leivän, patongin tai pitaleipien kanssa. Lisukkeeksi sopii esimerkiksi suolakurkku, majoneesi, paprikaviipaleet ja marinoitu punasipuli. Nyhtöpossu täydentää hyvin myös kotitekoisia hampurilaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti